Pendicle Crescent, Residential Architecture Glasgow

Client Private

This is an extension to an existing, modern house, which takes advantage of the considerable level difference to the rear to maximise views of the Campsie Hills.

The clients had previously prepared plans for a simple extension to the side of the house but felt there was more to be gained from the location. The extension itself is relatively small and is accessed from the main living room via sliding glass pocket doors situated on either side of an existing fireplace. It sits at the same level as the living room to take advantage of the elevated position, surrounded by a large deck which leads to the garden below.

The design focuses all the attention on the hills by angling the roof upwards to maximise the view and forming one wall from a large, frameless window. Light is also dispersed around the small space by inserting a rooflight in the centre of theplan and by using narrow clerestory lights around the perimeter to dissolve the edges of the room.

The materials are in contrast to the rest of the house and uses a simple palette of larch cladding, exposed steel and glass.

Pendicle Crescent, Residential Architecture Glasgow
Sector

Sector

Residential Architecture & Design

Locatiom

Location

Bearsden

Size

Size

2,000sqft